Numărul 0 / 2004
"Recenzie"
Am compus, după modelul unor exemple reale, o recenzie-tip care nu spune nimic; adică un soi de „şablon" (dacă mi-aş îngădui a-l numi astfel), valabil pentru recenzarea oricărei lucrări! La aşa ceva se ajunge într-o publicistică juridică, în care nimeni nu discută nici o părere.
Literatura noastră juridică s-a îmbogăţit de curând cu o lucrare de mare interes, datorită eminentului jurist care este dl. X. D-sa a dat la iveală o lucrare intitulată (aici urmează titlul lucrării, de obicei incomplet sau chiar greşit) şi care a văzut lumina tiparului zilele acestea. După cum indică însăşi titlul acestei lucrări, care umple un gol demult simţit în literatura noastră juridică, subiectul extrem de interesant este o problemă de actualitate. Prin competenţa şi conştiinciozitatea cu care a fost tratat, va interesa în primul rând pe specialişti, care vor găsi în această scriere un îndreptar foarte folositor, alcătuit cu multă grijă şi pus la punct cu doctrina şi jurisprudenţa. Dar lucrarea va interesa şi marele public şi îndeosebi pe împricinaţi, care vor putea afla tot ce-i interesează în această chestiune. Cuprinsul, asupra căruia nu putem insista în cadrul acestor câteva rânduri, este dezvoltarea în cele ... (numărul) pagini ale cărţii a următoarelor chestiuni. (Aici se redau câteva titluri luate la întâmplare din tabla de materii şi se adaugă:) Acestea nu sunt însă decât câteva din problemele tratate. Într-adevăr, această lucrare pune la îndemâna juriştilor o tratare pe cât de completă pe atât de sistematică şi făcută într-o formă aleasă a acestei chestiuni de interes general. Marele merit demn de toată lauda stă şi în munca şi priceperea desfăşurată de autor şi în modul în care el tratează din toate punctele de vedere această problemă, într-o expunere clară şi atrăgătoare, cu o bogată informaţie şi dând deplină satisfacţie celor mai mari aşteptări, fiind şî elegant prezentată de editura ... în condiţii tipografice foarte bune. Credem că facem un real serviciu cititorilor iubitori de lucrări serioase, recomandându-le această excelentă lucrare a eminentului nostru jurist, care a fost primită strălucit de publicul nostru cititor dornic de asemenea opere.
Rog pe cititor să spună, cu toată sinceritatea, dacă majoritatea recenziilor juridice pe care le citeşte prin revistele noastre, reprezintă altceva decât ceea ce am pastişat mai sus.
Mircea Manolescu
(publicată în revista „Dreptul" vol. II partea I, 1942, p. 581-582)
|