Numărul 1 / 2007

 

 

Michel Grimaldi - doctor honoris causa al universităţii clujene

 

 

În data de 29 mai 2007, Aula Magna a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca a găzduit festivitatea de acordare a titlului de doctor honoris causa d-lui. Michel Grimaldi, profesor la Universitatea Paris II „Panthéon-Assas" şi preşedinte în exerciţiu al Association „Henri Capitant" des amis de la culture juridique française.

Născut în 1949 la Paris, dl. Grimaldi este licenţiat în litere (1969) şi drept (1971). După studii masterale în drept privat şi în ştiinţe penale (1973), şi-a luat doctoratul în 1977 cu menţiunea foarte bine, teza având ca temă La nature juridique de l'institution contractuelle şi fiind premiată de Universitatea Paris II. Agregat ca profesor în 1978, predă succesiv la Limoges, Paris XIII şi Paris XII, iar din 1990 la Paris II. A activat ca profesor invitat al universităţilor din Fribourg (1991), Padova (1994), Louisiana (1997), Osaka (2003) şi Cluj-Napoca (2004) şi a fost distins cu titlurile de profesor h.c. al Universităţii Mendoza, Argentina (1998) şi Garcilaso de la Vega, Lima - Peru (2000), respectiv doctor h.c. al Universităţii din Liège (2003).

Primele contacte cu universitatea clujeană s-au realizat începând din anul 2002, când - cu ocazia unui colocviu parizian pe tema drepturilor succesorale ale soţului supravieţuitor - dl. Grimaldi mi-a sugerat posibilitatea de a reactiva grupul român al Asociaţiei Capitant şi de a iniţia o colaborare la nivel de schimb de profesori cu Universitatea Paris II.

Înfiinţată în 1936 la Cluj-Napoca sub conducerea lui Aurelian Ionaşcu, secţiunea română a Asociaţiei Capitant şi-a încetat de facto activitatea după al doilea război mondial. Dând curs propunerii d-lui. preşedinte Grimaldi, aceasta a fost reînfiinţată în 2003, an din care a şi început să participe activ la acţiunile internaţionale (v. http://capitant.neosite.ro).

La invitaţia d-lui. profesor Grimaldi, d-nii. Paul Vasilescu (aprilie 2005) şi Mircea Bocşan (martie 2004 şi februarie 2007) au predat în calitate de profesori invitaţi la Paris II. La rândul său, dl. Grimaldi a fost primit ca profesor invitat al facultăţii de drept clujene în aprilie 2004, ocazie cu care a şi făcut cunoştinţă cu membrii grupului român al Asociaţiei Capitant.

Activitatea domniei sale în cadrul diverselor comisii ministeriale şi universitare, numeroasele şi importantele sale publicaţii, recunoaşterea internaţională au cântărit greu în decizia Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai" de a-i acorda titlul de docotor honoris causa. Această decizie a fost pozitiv influenţată de maniera în care dl. Grimaldi a contribuit la refacerea şi cultivarea tradiţionalelor legături ştiinţifice şi culturale franco-române dezvoltate prin mediul universitar clujean.

 

 


« Back