Numărul 1 / 2006

 

SEMINARUL PROBLEME ACTUALE ALE DREPTULUI COMERCIAL

REFORMA DREPTULUI SOCIETĂŢILOR COMERCIALE ŞI A PROCEDURII INSOLVENŢEI

 

In  data de 20 mai anul curent, în incinta facultăţii de Drept din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, şi-a desfăşurat lucrările seminarul „Probleme actuale ale dreptului comercial. Reforma dreptului societăţilor comerciale şi a procedurii insolvenţei", organizat de Centrul  de dreptul societăţilor comerciale comerciale, de pe lângă facultatea de drept, cu sprijinul SC Euroconsult Lichidări, SCA Piperea şi asociaţii, SCA Zamfirescu, Racoţi, Predoiu şi a Editurii Sfera din Cluj-Napoca. Actualitatea şi importanţa evenimentului este ilustrată de mutaţiile legislative ale actelor normative de bază care reglementează aceste materii, procedura insolvenţei este deja reglementată de un act normativ nou, Legea nr. 85/2006 care va intra în scurt timp în vigoare, Legea 31/1990 urmează să fie modificată într-o perioadă de timp apropiată.

Acest seminar s-a dorit a fi o continuare a întâlnirilor între comercialişti, atât teoreticieni cât şi practicieni, de la Bucureşti, din 5 octombrie 2005 „Dreptul afacerilor pentru 2006" şi de la Braşov din 7-8 aprilie 2006 „Rolul societăţilor comerciale în contextul globalizării". De asemenea, s-au creionat, cel putin într-o fază incipientă, contururile următoarei întălniri la Timişoara. S-au purtat discuţii, atât în cadrul seminarului cât şi în afara lui, despre crearea unei „catedre virtuale de drept comercial", catedră care ar reuni toţi comercialiştii din cadrul principalelor facultăţi de drept. Seminarul s-a bucurat de prezenţa a numeroşi judecători de la instanţele judecătoreşti din Cluj-Napoca, Alba Iulia, Deva.

Seminarul s-a desfăşurat în cadrul a două module. În primul modul, tematică abordată a fost legată de Reforma dreptului societăţilor comerciale. În această secţiune au susţinut comunicări Paul Cosmovici (Grupul de societăţi) şi Aladar Sebeni de la Universitatea Bucureşti şi Lucian Bercea (Regula judecăţii de afaceri: începutul inocentei administratorilor?) de la Universitatea de Vest, Timişoara. Un foarte interesant studiu a prezentat de către prof. univ. dr. Ion Turcu, moderator al acestei secţiuni, în timp ce completa alte intervenţii care se referea la problema vizată. Studiul domniei sale a fost intitulat Dizolvarea societăţii cu răspundere limitată unipersonală: cauză şi efecte. Lavinia Tec de la Universitatea de Vest Timişoara a repus în discuţie Protecţia drepturilor acţionarilor din perspectiva reformei legii 31/1990. Pentru ca în final, în închiderea seminarului lect.univ.dr. Radu Cătană (U.B.B. Cluj) să abordeze problema modificării legii societăţilor comerciale printr-o ntervenţie cu titlul Modificarea legii societăţilor comerciale: de la dinamica necesară la veritabila reformă. Domnul lect.univ.dr. Gheorghe Piperea (Universitatea Bucureşti, avocat şi practician în insolvenţă), a supus atenţiei auditoriului un studiu despre Transparenţa fiscală.

Reforma procedurei insolvenţei, cel de-al doilea modul, a fost abordată de către domnul Marius Şcheaua (baroul Bucureşti) care s-a axat pe Răspunderea administratorului în procedurile prevăzute de legea nr.85/2006. S-au încins discuţii aprinse în sală referitor la prescripţia acţiunii în angajarea răspunderii administratorului, o noutate introdusă de către legea nr. 85/2006, vehement criticată de majoritatea celor prezenţi în sală. La aceste discuţii au participat activ şi judecătorii sindici şi cei de la curţile de apel, unii dintre ei situându-se pe poziţii contrare cu cel de la catedră. Dezbaterile din cadrul celui de-al doilea modul au fost continuate de către consilierii juridici Nicolae Rusu, Consideraţii privind posibilitatea actualizării planului de reorganizare şi a prelungirii perioadei acestuia de executare şi Vasile Godîncă-Herlea, Probleme teoretice şi practice privitoare la deschiderea procedurii insolvenţei. Domnii avocaţi Ştefan Naubauer şi Marius Şcheaua (ambii din cadrul baroului Bucureşti) s-au referit la Situaţia creanţelor posterioare declanşării procedurii insolvenţei.

 O prezenţă marcantă care nu a putut fi trecută cu vedere a fost cea a domnului Patrick Carrale, Preşedintele Tribunalului comercial din Paris, care a prezentat succint Evoluţii în dreptul francez al insolvenţei. De asemenea, a avut numeroase întrebări şi intervenţii de-a lungul întregului seminar. În una dintre aceste intervenţii, a descris una dintre practicile tribunalului pe care îl conduce, care ar trebui să capteze atenţia atât practicienilor români cât mai ales legiuitorului, şi anume că tribunalele de comerţ nu trebuie să fie exclusiv tribunale de sancţiune, ci, în primul rând, de salvgardare a întreprinderilor în dificultate, care au încetat sau sunt pe cale de a înceta plăţile. Ideea domniei sale a fost sintetizată într-o exprimare plastică: „judecătorul este medic şi mai puţin preot".

Comunicările dezbătute în cadrul acestui seminar urmează a fi tipărite fie într-un număr special al „Studia Universitatis Babeş-Bolyai - Series Iurisprudentia", fie într-un volum separat, de către Editura Sfera juridica.

 


« Back