Numărul 2 / 2006

 

 

COMUNITĂŢI JURIDICE VIRTUALE ROMÂNEŞTI - LISTA ROMÂNĂ DE DREPT

 

Moderatorii LIRD

 

 

Dezvoltarea explozivă a noilor tehnologii de comunicaţii şi în special a Internet-ului a afectat , mai mult sau mai puţin întregile sectoare ale societăţii. Domeniul juridic nu face nici el excepţie, în ultimii ani fiind publicate din ce în ce mai multe articole care încearcă să explice provocările dreptului în faţă Internet-ului, mai ales prin adoptarea legislaţiei specifice din domeniu, propunând teme de discuţie care acum 10 ani ar fi fost de domeniul utopiei. Comerţul electronic, semnătura electronică, criminalitatea informatică sunt doar câteva dintre noile concepte studiate, la fel ca şi aplicarea legislaţiei vechi ( de ex. Legea dreptului de autor 8-1996 sau Legea marcilor 84-1998) in noul mediu informational creat.

Însă există şi o rezultantă diferită asupra mediului juridic - şi anume felul în care noile tehnologii au influenţat lumea juridică. Suntem siguri că deja mulţi dintre cei care citesc articolul au, probabil , un software de legislaţie pe care îl folosesc in activitatea de zi cu zi şi au ajuns cel puţin o dată pe o pagină web cautând informaţii juridice pe Internet. Dar Internet-ul nu este doar o căutare pe Google cu unul sau 2 cuvinte, ci reprezintă o varietate cu mult mai mare de servicii şi oportunităţi.  Unele dintre acestea au fost transformate în adevărate comunităţi virtuale pe diverse domenii de interes - de la domenii profesionale cum ar fi drept sau contabilitate la hobby-uri cum ar fi alpinismul sau domeniul auto. In ceea ce priveşte formatul electronic ales, acesta depinde în mare măsură de momentul realizării comunităţii. Daca astăzi, cel mai des o comunitate virtuală se regăseşte în jurul unui site web sau a unui forum (ori ambele), comunităţiile înfiinţate în urmă cu 5 ani se găsesc mai degraba sub formula unor liste de discuţii prin e-mail sau a unor servere de stiri.[1]

Motivaţia este legată de viteza accesului la Internet, listele de discuţii prin e-mail fiind propice chiar şi unui acces la Internet la viteză foarte mică, permiţând descărcarea mesajelor primite pe propriu calculator şi citirea acestora off-line. O Listă de discuţii [2] reprezintă în fapt o colecţie de adrese de email (de obicei trebuie si numele si adresa de posta electronica) la care se trimit aceleaşi mesaje în mod colectiv. Listele de discuţii, deşi au existat şi pe vremea poştei clasice, au devenit populare o data cu folosirea postei electronice[3]. Nu intram in detaliile tehnice de functionare ale acestora, dar este bine sa mentionam ca putem imparti liste de discutii[4] in listele în care doar o singura persoana trimite mesaje la lista (numite de fapt newsletter) şi in liste in care orice persoană înscrisă poate să trimită un mesaj la întreaga listă de persoane înscrise. De asemenea ultima categorie se poate imparti intre liste moderate, unde fiecare mesaj este aprobat de un moderator şi liste nemoderate, unde mesajele sunt trimise direct pe lista. Exista si o varianta hibrid în care doar o parte dintre membri sunt moderaţi, în timp ce ceilalţi pot publica direct mesajele.

 

 

Despre Lista Romana de Drept - LiRD

 

Lista Romana de Drept a fost infiintata pe 24 aprilie 1999[5], de un jurist din Constanţa, Florin-Cristian Şerban, la incurajarile unui avocat din Ploiesti, Marian Moscovici, care avea o lista de discuţii mai veche, din 1997, însă care nu era foarte activă.  Ideea unei liste de discuţii prin e-mail între jurişti a venit de la o altă listă de discuţii - Alpine.t[6] - care aparţinea montaniarzilor. Prima lista se numea "Lexnet" si era gazduita de Listbot.com. Primul mesaj a fost trimis de Florin-Cristian Şerban pe 17 mai 1999 şi primit de cei şapte membri ai listei, pe care i-a găsit cautând pe Internet adrese de e-mail ale juriştilor sau pagini web pe care se puteau găsi adrese de contact. Cum site-ul Listbot.com a început să mearga din ce în ce mai prost, lista a fost mutată în anul 2000 pe un alt serviciu care oferea posibilitatea realizarii şi gazduirii în mod gratuit a listelor de discuţii prin e-mail - egroups.com. Cum însă denumirea de Lexnet era luată de o altă persoană, lista, care avea deja 30 de membri, a fost redenumită în Lista Română de Drept cu adresa listaromanadedrept@egroups.com, care a fost schimbată la putin timp cu lird@egroups.com, pentru a fi mai scurta şi mai uşor de reţinut. Ulterior, în 2001, serviciul egroups a fost cumpărat de Yahoo, astfel ajungând lista la forma existentă şi astăzi şi găzduită de serviciul Yahoo Groups[7].

Deşi lista nu are încă un site de prezentare independent, lista are însă o pagină de prezentare[8] unde sunt disponibile si mai multe mai mult servicii puse la dispoziţie de YahooGroups. Din acest motiv considerăm cu atât mai interesantă dezvoltarea listei care, dupa aproape 8 ani de la înfiinţare are, la ora scrierii acestui articol[9], are 2063 de membri inscrişi şi 21 326 de mesaje publicate din data de 2 iunie 2000, când a fost mutată pe site-ul egroups. Statisticile care pot fi vazute public si pe pagina principala a LiRD[10] ne arată un număr lunar de mesaje între 150-400. Evident discuţiile nu se poartă pe un singur subiect, de multe ori fiind 3 sau mai multe subiecte care merg in paralel, fiecare fiind liber să deschidă un nou subiect pe o anumită temă care are legătură cu domeniul juridic. Cum însă fiecare mesaj va ajunge la toţi cei peste 2 000 de membri, uneori se impune şi o moderare a mesajelor pentru a ramâne în domeniul stabilit al listei, aşa cum este şi specificat in Statutul listei, primit de orice membru la inscriere şi reamintit o data pe lună:

„O mare varietate de subiecte, incepand de la spete, continuand cu noi aparitii de acte normative sau literatura juridica si ajungand pana la diverse informatii utile noua, cum ar fi adresele sediilor instantelor judecatoresti din alte localitati sau programul arhivelor acestora. Lista este deschisa mai ales persoanelor, preocuparilor, disputelor si realitatilor din lumea juridica romaneasca. Asa a devenit LiRD un forum popular de dezbateri, minimal moderat si, indiscutabil, egalitar, echidistant si democratic. In LiRD, fiecare membru isi poate exprima liber ideile. Diferentele dintre noi (de mod de exercitare a profesiei, de experienta, de temperament sau de varsta) sunt dominate de pasiunea pentru profesiunea noastra comuna: DREPTUL."

LiRD este considerat un mediu extrem de democratic de schimb de opinii, pentru că înscrierea este automată, nefiind legată de apartenenţa la o profesie sau alta, ci doar de existenţa unei adrese de e-mail cu care se te subscrii la listă. Mai mult, lista oferă şi posibilitatea scrierii mesajelor sub un pseudonim, anonimitatea fiind totală în cazul în care cel ce doreşte să scrie vrea acest lucru. Mai mult, se pot face chiar si două sua mai multe conturi de aceeaşi persoană, însă nu vedem care ar fi avantajul. Deşi blamată in anumite situaţii, anonimitatea a permis şi scrierea unor opinii pe listă de persoane care nu ar fi avut posibilitatea de a activa sub numele lor real, din motive mai mult sau mai puţini subiective. În practică vedem că avocaţii., consilierii juridici şi studenţii la drept formează partea cea mai activă a listei, dar de asemenea se găsesc şi judecatori sau procurori.

Lista oferă şi alte servicii pe lângă facilitarea comunicării dintre membri, oferite prin sistemul pus la dispoziţie de Yahoogroups:

-        Stocare de fisiere care sunt la dispozitia tuturor membrilor Lird, care pot adauga fisiere noi.[11] Aici se găsesc propuneri de lege ferenda discutate pe listă, alte materiale cerute de membrii listei, diverse norme internaţionale sau legate de arbitraj, etc.

-        Legaturi catre alte pagini web[12], care sunt impartite pe domenii de interes: drept romanesc, drept strain, educatie juridica, dictionare juridice ,etc.

-        Baze de date[13], unde se gasesc o baza de date cu informaţii ale membrilor LiRD) cei care au dorit sa le facă publice), o bază de date cu executori judecătoreşti recomandaţi de membri, informaţii de interes general pentru membrii listei ca adresele di datele de contact ale Judecătoriilor, Trubunalelor, Camerelor de Comert, editurilor juridice.

-        O secţiune de fotografii

-        Mini-sondaje pentru membrii listei[14], utiliyate pentru a afla parerea acestora pe diverse probleme concrete.

-        Lista a membrilor, in care adresa de email nu este dezvaluita in intregime, pentru a o proteja împotriva mesajelor comerciale nesolicitate.

 

Este important de precizat ca, deşi cea mai mare parte a informaţiilor din aceste zone au fost create sau iniţiate de moderatori, orice membru simplu are dreptul de a adauga noi date utile pentru restul membrilor.

 

Mai mult, toate mesajele care au fost postate pe LiRD din iunie 2000 şi până acum sunt disponibile public, fără a deveni un membru al listei. Facilitatile YahooGroups permit si o căutare în aceste mesaje după cuvinte cheie. Doar daca vreti sa postati un nou mesaj, actiune care se poate face si de pe pagina web a LiRD, trebuie sa va insccrieti ca membru al Listei.

 

Citeva detalii tehnice  ale LiRD

 

Deşi acest articol va apărea într-o revistă juridică, considerăm relevant să vă prezenta câteva particularităţi mai tehnice ale listei de discutii LiRD, pentru a vă permite subscrierea si participarea la discuţiile avute pe listă. De altfel, credem ca aceasta posibilitate de a va inscrie printr-un simplu email a condus la popularitatea acestui mijloc de comunicare.

Inscrierea pe lista se poate face prin trimiterea, de pe adresa cu care vrei sa devii abonat, a unui e-mail gol la adresa lird-subscribe@yahoogroups.com. Vei primi un mesaj automat in limba engleza care iti va cere sa confirmi acea actiune, fie dind click pe un link, fie prin raspunderea la acel mesaj. Inscrierea se poate face si de pe pagina web a listei.[15] Toate celelale detalii de functionare a listei, va vor fi trimise prin e-mail dupa confirmarea inscrierii.

Apoi, vei incepe sa primesti mesajele trimise pe lista. Pentru a trimite  un nou mesaj nu trebuie decit sa compui mesajul electronic, la fel ca orice alt e-mail si sa il trimiti la lird@yahoogroups.com.

Nu va temeti daca fluxul de mesaje vi se pare mare la inceput. Nu va obliga nimeni nici sa cititi si nici sa raspundeti la un mesaj. Mai mult, exista posibilitatea primirii mesajelor trimis intr-o singura zi, intr-un singur e-mail[16], sau doar citirea si raspunderea acestora pe o pagina web fara sa primiti mesajele prin posta electronica. In fine, in orice moment puteti opta sa nu mai primiti mesajele de pe lista printr-un mesaj gol trimis la lird-unsubscribe@yahoogroups.com. Procedura este automata si desubscrierea se face automat.

Este bine de stiu ca orice nou membru este in mod automat moderat. Orice mesaj postat va trebui aprobat de un moderator, lucru care se face in cel mai scurt timp posibil de la postare. Nu se va urmari decit ca mesajul dvs trimis sa nu fie unul exclusiv publictar si sa respecte niste reguli minime de publicare.[17]

S-a luat această decizie pentru a evita mesajele comerciale nesolicitate şi pentru a nu-i deranja pe membrii mai vechi cu probleme tehnice deja cunoscute. Toti noii membri vor fi devenii nemoderaţi, după ce vor posta câteva mesaje care sunt în concordanţă cu regulile Listei.

 

Rezultatele LiRD

 

Creşterea numărului de persoane înscrise pe listă a dus şi la creşterea numărului de moderatori, pentru a permite oricărei persoane să aprobe mesajele într-un timp foarte redus. Selecţia a fost făcută de iniţiatori dintre cei care au scris sau s-au implicat in dezvoltarea listei. Promovarea listei a fost făcută în cea mai mare parte exlusiv în mediul online, singura excepţie reprezentând-o prezentarea publică făcută de doi dintre moderatori - Bogdan Manolea şi Ionuţ Dobrinescu la Conferinţa Drept Online 2003 [18], unde au fost prezentate şi principalele caracteristici ale membrilor listei (profesie, origine, tip de facultate urmata, etc.). Credem însă că recomandarea membrilor  şi întâlnirea unor răspunsuri utile în momentul cautării pe Internet au reprezentat principalul motiv de creştere al numărului utilizatorilor.

Pentru ca LiRD este cu adevarat o comunitate virtuala, moderatorii listei s-au adunat pentru prima data „în carne si oase" abia în septembrie 2003, pentru discutii informale referitoare la aceasta lista de discutii. Cu acea ocazie s-a realizat ţi o primă intâlnire pentru membrii listei de discuţii.

LiRD este  prima comunitate virtuală juridică românească, iar din ea s-au desprins în timp mai multe grupuri specializate pe diverse domenii[19] sau chiar organizatii non-guvernamentale.[20] Membrii activi ai listei în dezbaterea problemelor juridice curente au devenit persoane care au ocupat funcţii publice. [21]

Una din criticile principale ale listei este accea ca mesajele trimise nu pot sa aiba o profunzime prea mare, fiind de esenţa e-mail-ului ca să fie scris rapid şi fără prea multe referinţe sau cercetare. Acest lucru este parţial adevărat, o parte din mesaje interesându-se de chestiuni concrete si imediate[22], insa nu sunt putine cazurile in care , pornindu-se cele mai dese ori de la o speţă concretă, se ajunge la dezbateri teoretice foarte incinse. Iar cu siguranţă cea mai incinsă discuţie, încă neelucidată complet, a reprezentat-o „conflictul" dintre avocaţi şi consilieri juridici şi modul de reglementare al acestor profesii. Dar obţinerea ajutorului unui coleg avocat dintr-un alt oras din România sau discutarea jurisprudenţei diferite pe o anumită temă la instanţele româneşti au fost cu siguranţă rezultate concrete ale colaborării pe o simpla listă de discuţii. Suntem siguri ca, probabil deja vă întrebaţi daca un anume subiect juridic care v-a pasionat a fost deja discutat pe listă şi dacă vă poate fi de folos. Răspunsul nu poate fi decît unul singur:

Cautaţi în mesajele scrise de până acum şi daca nu gasiţi nimic, puteţi scrie dvs un nou mesaj pe această temă. De la 2000 de jurişti, s-ar putea să găsiţi o idee utilă.

 

 

[1] In original News Server - sistem destul de putin folosit in Romania. Vezi pentru detalii http://en.wikipedia.org/wiki/News_server

[2] In engleza termenul este de Mailing List, vezi pentru detalii http://en.wikipedia.org/wiki/Mailing_list

[3] Vezi http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_mailing_list

[4] Pentru mai multe detalii referitoare la listele de discutii vezi http://www.primulpas.ro/liste.htm

[5] Istoria LiRD scrisa de Florin-Cristian Şerban poate fi gasita in secţiunea de documente de pe pagina LiRD

[6] Lista încă activă şi pe care o găsiţi la http://groups.yahoo.com/group/alpinet2k/ şi care s-a dezvoltat în situl www.alpinet.org

[7] Detalii despre serviciu pot fi găsite la http://groups.yahoo.com/

[8] Pagina LiRD poate fi gasită la http://groups.yahoo.com/group/lird/

[9] Acest articol a fost conceput pe data de 29 Ianuarie 2007. Cum evenimentele şi modificările în Internet sunt foarte rapide, astfel incât până în momentul apariţiei efective a articolului si citire acestuia, se poate să fie modificate multe elemente concrete. De aceea facem referire la resursele web care pot fi accesate pentru a vedea informaţiile actualizate la ora când veţi deschide calculatorul.

[10] http://groups.yahoo.com/group/lird/

[11] Fisierele stocate pina acum le gasiti la http://groups.yahoo.com/group/lird/files/

[12] Disponibile la http://groups.yahoo.com/group/lird/links

[13] Disponibila la http://groups.yahoo.com/group/lird/database

[14] http://groups.yahoo.com/group/lird/polls

[15] http://groups.yahoo.com/group/lird/subscribe

[16] Optiune numita Digest. Detalii despre activarea acestei optiuni gasiţi în mesajul primit după înscriere.

[17] Regulile LiRD sunt primite in momentul inscrierii pe lista de discutii si sunt disponibile si in sectiunea de Documente a listei.

[18] Prezentarea se gaseste in sectiunea Documente pe pe pagina listei de discutii -http://groups.yahoo.com/group/lird/files/Tehnice

[19] De exemplu O lista de discutii speciala pe teme legi & tehnologia informatiei - http://groups.yahoo.com/group/legi-internet/

[20] Asociatia Forumul Electronic al Consilierilor Juridici din Romania [e-F.Cons] -  www.efcons.ro

[21] Dan Stoica, unul din moderatorii LiRD a fost Secretar de Stat in Minsiterul Justitiei, Sebastian Bodu a fost preşedinte ANAF.

[22] De ex. daca mai este o lege in vigoare, ori datele de contact ale unei judecatorii, etc.

 


« Back